L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes fou erigida a Barcelona pel bisbe Joan Laguarda i Fenollera, l’any 1910. Per això, durant l’any en curs, celebra el seu centenari i s’han preparat un conjunt d’actes que es varen iniciar el passat 7 d’abril, amb una celebració eucarística a la catedral de Barcelona presidida pels tres bisbes de la província eclesiàstica de Barcelona, i amb la inauguració d’una exposició retrospectiva a la seu de la Pia Almoina o Museu Diocesà. Està previst que el centenari es clogui amb el pelegrinatge número 150 dels organitzats per la nostra Hospitalitat. Aquest pelegrinatge es preveu que es faci el mes de juny de l’any 2011.
L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona, que ara ho és també de les noves diòcesis de sant Feliu de Llobregat i Terrassa, és la més antiga d’Espanya, i per aquesta raó, del 25 al 28 del proper novembre, està previst celebrar, a Barcelona, un congrés de totes les hospitalitats espanyoles.
El 18 de juny de 1910 sortiren els dos trens del primer pelegrinatge amb trenta malalts i quatre-cents trenta pelegrins. Amb els parèntesis de les guerres civil i mundial, els pelegrinatges s’han anat succeint. L’organització de dos pelegrinatges cada any que realitza l’Hospitalitat –el de juny i el de setembre- s’ha convertit ja en una tradició i s’ha anat incrementant el nombre de persones que hi participen.
Des dels seus orígens l’Hospitalitat té per finalitat organitzar els pelegrinatges al santuari de Lourdes, lloc de les aparicions de la Verge Maria a Santa Bernardeta Soubirous, unes aparicions que foren reconegudes per l’Església com a “revelacions privades” l’any 1862. S’ha dit que el missatge de Lourdes expressa, per mitjà de la Mare de Jesús, l’amor misericordiós de Déu envers tots els homes, i sobretot envers els malalts, els discapacitats i els membres més febles i oblidats de la nostra societat.
En sintonia amb aquest missatge de Lourdes, l’Hospitalitat, com a complement dels pelegrinatges, promou durant tot l’any actes de pregària, visites i l’atenció als malalts, la incorporació de persones a la pastoral de la salut de les parròquies, trobades per mantenir el caliu espiritual del pelegrinatge. Els pelegrinatges i el treball permanent de la nostra Hospitalitat són una gran escola d’espiritualitat i de solidaritat. Cal haver-se fet pelegrí i haver conviscut amb els pelegrins per adonar-se de la realitat d’aquesta afirmació.
Aquest centenari serà, sens dubte, una ocasió per recordar el treball d’aquests cents anys i els molts col•laboradors i col•laboradores que l’han fet possible. A la vegada, les celebracions centenàries significaran un impuls per continuar difonent un missatge d’esperança i de solidaritat envers els malalts i els membres més febles de la nostra societat. La nombrosa presència de joves entre els voluntaris que estan al servei dels pelegrinatges i al servei de les activitats habituals de l’Hospitalitat és tot un signe d’esperança de cara al futur d’aquesta institució centenària.
+ Lluís Martínez Sistach
Avviso: Le pubblicità che appaiono in pagina sono gestite automaticamente da Google e sono necessarie a poter mantenere gratuite queste pagine. Pur avendo messo tutti i filtri necessari, potrebbe capitare di trovare qualche banner che desta perplessità. Nel caso, anche se non dipende dalla nostra volontà, ce ne scusiamo con i lettori.